Intensywna czy łagodna?

Konsumenci kawy mają rozmaite preferencje odnośnie jej smaku i mocy. Najprostszym sposobem na regulowanie tych parametrów jest dozowanie sobie kawy w takiej ilości, jaka jest najbardziej pożądana z punktu widzenia naszego zmysłu smaku czy zapachu. Taką proporcję każdy ustala sobie indywidualnie, podobnie jak częstotliwość picia kawy w ciągu dnia. Jednym wystarczy jedna z rana, inni piją ich kilka, a nawet kilkanaście, co jednak stanowczo odradzamy ze względów zdrowotnych.

Jednak charakter konkretnych ziaren, po które sięgamy również ma ogromne znaczenie dla tego, co będziemy pić. Istnieją odmiany kawy, które słyną z łagodności i delikatnych akcentów smakowo-aromatycznych, są też takie, które uderzają swoją mocą i są szalenie intensywne. Możliwości jest naprawdę wiele, a każdy ma szansę znaleźć dla siebie coś odpowiedniego. Przykładowo najbardziej powszechną i najczęściej wypijaną kawą na Ziemi jest arabika – to odmiana dość łagodna, o umiarkowanym smaku i zapachu.

Zapewne tłumaczy to, dlaczego odpowiada większości miłośników kawy. Na tym jednak nie koniec. Mniej popularną, ale także dość silnie rozpowszechnioną odmianą jest robusta. Różni się ona od kawy arabskiej dość wyraźnie – ma ostrzejszy smak i charakterystyczną kwaśność, która jednych urzeka, a innych odpycha.

By uniknąć zaskoczeń, warto zapytać baristę, który serwuje nam kawę, z jakich dokładnie odmian korzysta. Poza tym na rynku są obecne również odmiany niszowe, zwykle bardzo szlachetne, a także mieszanki i różne warianty kaw aromatyzowanych.